Kuchnia
biszkopty i nie tylko
Pani Walewska to jedno z najlepszych polskich ciast. Ulubione ciasto mojego ukochanego, który pochłania je kawałek za kawałkiem. Krótko i na temat napisze tylko tyle, że tego ciasta nie można nie pokochać. Po kilku próbach pieczenia owego ciasta, postanowiłam zebrać te wszystkie przepisy, które wykorzystywałam w jeden przepis i tak powstała moim zdaniem najlepsza wersja Pani Walewskiej/Pychotki, jaką miałam okazję jeść.
Składniki na kruche ciasto:
• 500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• pół szklanki cukru pudru
• 200 g masła lub margaryny
• 6 żółtek
Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół.
Składniki na bezę:
• 6 białek
• 1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
Ponadto:
• 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
• 120 g płatków migdałowych
Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (z termoobiegiem) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić.
Masa kremowa:
• 2 szklanki mleka (500 ml)
• 3 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 2 żółtka
• 3 łyżki cukru
• 16 g cukru migdałowego*
• 200 g masła
• kilka kropel aromatu migdałowego**
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka , zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.
Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat migdałowy i zmiksować.
Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.
Smacznego!
MA==