Kuchnia

Przepisy

panierowane jajko sadzone

Skladniki (2 porcje) :

2 jajka
2 lyzki maki lub bulki tartej
1 plasterek sera zoltego ( lub kazdego innego oprocz twrogu)
1 lyzka masla ( do smazenia )
4 kromki chleba tostowego
1 kiszony ogorek
sol pieprz (inne przyprawy jakie lubicie )

Maslo rozpuszczamy na patelni wbijamy jaka (wczesniej kroimy pkasterek sera na male kwadraciki )



Na jajko ukladamy ser i lekko dotykamy nozem badz widelcem by ser zatopil sie w surowym bialku


Ser , uzylam zolty ale robie tez z plesniowym lub mozarella , tak przygotowane jajko solimy i pieprzymy oraz posypujemy maka lub bulka tarta



Przewracamy jajko delikatnie by nie uszkodzic zoltka (zoltko powinno byc w calosci i lejace po zakonczeniu pieczenia) Na 2 stronie trzymamy okolo 30-40 sekund by panierka sie lekko zapiekla ale zeby zoltko sie nie scielo . Pieczywo tostowe wkladamy na patelnie po jajku tylko by sie zarumienilo nie dolewamy zadnych tluszczy wiecej.
Tak zrobione jajko mozna podac z ogorkiem kiszonym lub salatka sledziowa
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation