Kuchnia

PRZEKĄSKA

Jajka faszerowane ze szprotkami
10 sztuk (na 4-6 osób)

5 jajek, ugotowanych na twardo
50 g (2-3 sztuki) wędzonych szprotek
1 mały korniszon, bardzo drobno posiekany
4 łyżki majonezu
1/2 łyżeczki musztardy Dijon
sól i biały pieprz, do smaku
1 łyżeczka natki pietruszki, drobno posiekanej
1/2 łyżeczki soku z cytryny
do dekoracji: kiełki i małe liście sałat

Ugotowane i ostudzone w zimnej wodzie jajka obierz ze skorupek. Każde jajko przekrój w wzdłuż na pół. Delikatnie powyjmuj żółtka i rozgnieć je widelcem lub przetrzyj przez sitko. Białka umyj i osusz.

Ze szprotek usuń ości, ogonki i skórę. Mięso rozdrobnij widelcem. Utrzyj na pulchną masę z żółtkami oraz majonezem. Dopraw solą do smaku i wymieszaj z natką pietruszki oraz drobno posiekanym korniszonem.

Połówki białek ponapełniaj tak przygotowaną masą, najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego. Ułóż na półmisku i, jeśli chcesz, posyp listkami sałat lub kiełkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation