Kuchnia

Warzywa faszerowane

Faszerowana cukinia

Wspólne gotowanie to dobra zabawa, mnóstwo czasu na pogaduchy, a potem sama przyjemność z konsumpcji (no, chyba że coś nie wyjdzie, ale tym razem - wyszło). Dziękuję kuchennemu współtowarzyszowi! :)

Składniki:
1 woreczek brązowego ryżu
1 cebula
2 ząbki czosnku
12 pieczarek
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
1/2 puszki kukurydzy
6 pomidorów
świeża bazylia
szczypta pieprzu
4 cukinie

Ugotuj ryż. Cebulę i czosnek posiekaj, wrzuć na patelnię, zalej połową szklanki wody i uduś do miękkości. Pieczarki obierz, pokrój w plasterki i dodaj do cebuli z czosnkiem. Papryki pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię. Wsyp kukurydzę. Kiedy warzywa będą miękkie, sparz, obierz ze skórki i pokrój pomidory, dodaj do warzyw i duś aż pomidory się rozpadną. Liście bazylii (dużo liści bazylii) porwij i posyp nimi warzywa, wyłącz gaz i wmieszaj ryż. Cukinie dokładnie umyj, przekrój na połowy i wydrąż pestki, nałóż farsz i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.

Vegan Monkey: lipiec 2012
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation