Hobby

Herbata

Cudownie orzeźwiająca herbata marokańska:
-2 łyżeczki zielonej herbaty o mocno zwiniętych liściach najlepiej gunpowder ale chun mee tez się nadaje
-porządna garść mięty pieprzowej, może być ogrodowa jak nie ma pieprzowej
-4 łyżeczki cukru kryształu
-0,5 l wody, a raczej wrzątku i jeszcze trochę na przepłukanie herbaty

Sposób przygotowania:
Do czajniczka (takiego w którym można gotować wodę) wsyp suchą herbatę, nalej trochę wrzątku i wylej go po kilku sekundach. Liście odstaw na kilka minut a w tym czasie zaczną się rozwijać ale jeszcze nie zaparzać. Żeby nie czekać bezczynnie opłucz miętę. Do liści wsyp cukier i wlej 0,5 l wrzątku. Całość podgrzewaj aż do momentu pierwszego wrzenia, dodaj miętę i po ok 30 sekundach masz gotową herbatę marańską zwaną tez berberyjską whisky.

Nie bój się cukru w tej herbacie bo jest on niezbędny aby wydobyć prawdziwą moc tej herbaty.

Tak przygotowaną herbatą można było się delektować w jednej z krakowskich herbaciarni :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation