Design

Design

Ciasto wiewiórka


Składniki

• 4 jajka
• 2 szklanki mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 50 g rodzynek
• 50 g suszonej żurawiny
• 1 szklanka orzechów włoskich
• 100 g ciemnej czekolady
• 4 jabłka
• 2 łyżeczki cynamonu
• 3/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
• 5 - 6 łyżek stopionego masła


Przygotowanie
• Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli, wymieszać.
• Rodzynki i żurawinę zalać wrzątkiem i odcedzić na sitku po 10 minutach moczenia.
• Orzechy i czekoladę posiekać na kawałeczki.
• Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z cynamonem.
• Jajka ubić z drobnym cukrem lub cukrem pudrem na bardzo puszystą, jasną masę (ok. 10 minut na średnich obrotach miksera). Cały czas ubijając dodać stopniowo roztopione i ostudzone masło.
• Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą przesiać bezpośrednio do miski z jajkami i zmiksować na minimalnych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.
• Dodać jabłka, orzechy, rodzynki oraz czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką.
• Formę o wymiarach około 20 x 30 cm lub tortownicę 30 cm wyścielić papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).

Propozycja podania
3 możliwe wersje:
• cukier puder
• 1/2 puszki masy kajmakowej (krówkowej) i 3 łyżki wiórków kokosowych lub zrumienionych płatków migdałów
• masa z serka Philadelphia jak w cieście marchewkowym
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation