Kuchnia

Kuchnia

Zimowa zupa z soczewicy
Składniki:
• 1 szklanka brązowej soczewicy
• 1/2 szkl. gęstej śmietany kremowej
• 2 pietruszki
• 2 marchewki
• 1/2 selera
• 3 ziemniaki
• 1 łyżka masła
• sól, pieprz
• majeranek
• 2 liście laurowe
• ziele angielskie
Sposób wykonania:
Soczewicę dokładnie umyć, zalać 1 litrem wody, dodać masło, liście laurowe, ziele angielskie i gotować 15 minut na dużym ogniu. W tym czasie umyć i obierać warzywa. Pietruszki, marchewki i seler pokroić w drobną kostkę, ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do garnka pokrojone w kostkę warzywa i gotować ponownie 15 minut, już na trochę mniejszym ogniu. Cały czas uzupełniać wodę w garnku. Kolejno włożyć do garnka utarte ziemniaki i gotować jeszcze 10 minut. Kiedy ziemniaki będą miękkie, wyjąć z garnka połowę warzyw i soczewicy (jeżeli chcesz, aby zupa była bardzo gęsta, to więcej), dodać do nich odrobinę wywaru z garnka i zmiksować dokładnie. Wymieszać z resztą zupy, dodać śmietanę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation