Kuchnia

RYBY

Łosoś w szynce parmeńskiej z warzywami - Proste Przepisy


Łosoś w szynce parmeńskiej z warzywami

Składniki:
filet z łososia 600 g
szynka parmeńska 85-110 g
cukinia 1200 g
papryka czerwona 210 g
papryka zielona 210 g
cebula czerwona 150 g
pomidory 140 g
czosnek 5 g
sól b.d.
pieprz b.d.
oregano b.d.
bazylia b.d.
oliwa z oliwek 30 ml
Pokaż miary kuchenne
Zdjęcie - Łosoś w szynce parmeńskiej z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Łosoś w szynce parmeńskiej z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Łosoś w szynce parmeńskiej z warzywami - lekkie, bardzo smaczne i zdrowe danie, idealne na jesień. Kawałki łososia zawinięte w aromatyczną szynkę i zapieczone na gulaszu z sezonowych warzyw.
Proste, szybkie i pyszne :)


SKŁADNIKI na 4 porcje:
2 filety z łososia bez skóry (po ok. 300 g)
ok. 6-8 plastrów szynki parmeńskich
2 małe cukinie
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 czerwona cebula
1 duży pomidor1 ząbek czosnku
sól i pieprz
oregano, bazylia
oliwa z oliwek



Cebulę i cukinię pokrój w plasterki, papryki w kostkę. Pomidor obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Wrzuć cebulę i drobno posiekany ząbek czosnku. Przesmaż. Następnie dodaj papryki i cukinię. Przesmaż, aż warzywa lekko zmiękną. Dodaj pokrojonego pomidora. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
Łososia pokrój na mniejsze kawałki i każdy kawałek owiń plastrem szynki parmeńskiej.
Warzywa nałóż do naczynia żaroodpornego. Na nich poukładaj porcje ryby.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut.

Smacznego :)


1 porcja zawiera średnio:

energia: 357 kcal
białko: 23 g
węglowodany: 21 g
błonnik: 7,5 g
tłuszcze: 19 g
cholesterol: 67 mg
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 1018g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 6,1 g
Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 3,2
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation