Kuchnia

Sosy i Dipy

Potrawy Półgodzinne: zielone "masełko"
do blendera wrzuciłam pół szklanki uprażonych pestek słonecznika, listki z pęczka rzodkiewek, 6 gałązek natki pietruszki, łyżkę lub dwie organicznego oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno, sól, pieprz, szczyptę ksylitolu, trochę soku z cytryny do smaku i odrobinę cząbru. z przyprawami można poeksperymentować, ja chwilę kombinowałam by uzyskać odpowiedni smak. nie jestem pewna czy napisałam o wszystkich dodatkach, więc próbujcie i doprawiajcie.wszytko dobrze zblędowałam na jednolitą masę ... trwa to dość długo, masa musi zrobić się jaśniejsza, jeśli nie zamienia się w kremową pastę można dodać więcej oleju i odrobinę wody. spieszyłam się, więc wygląda to nieco gruzełkowato. następnym razem pomielę dłużej.
zielona pasta o bardzo intensywnym smaku, okazała się fajna do smarowania pieczywa, doskonale pasuje jako smarowidło pod sery i wędliny pewnie też ;) lub smakowy dodatek do innych potraw. można przechowywać w lodówce dłużej, zalewając z wierzchu łyżką oleju.
składniki:

1/2 szklanki uprażonych pestek słonecznika,
listki z pęczka rzodkiewek
6 - 8 gałązek natki pietruszki
1 łyżka organicznego oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno
przyprawy: sól, pieprz, szczypta ksylitolu lub cukru, łyżeczka soku z cytryny, odrobina cząbru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation