Kuchnia

ciasta

Mocno wilgotny i lepki piernik - Proste i Smaczne Przepisy

150 g masła
200 g złotego syropu
200 g melasy
125 g ciemnego cukru muscovado
2 łyżeczki drobno startego imbiru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżeczka sody oczy oczyszczonej rozpuszczonej w 2 łyżkach ciepłej wody
250 ml mleka
2 jajka
300 g mąki
W garnuszku roztopić masło z cukrem, złotym syropem, melasą dodać również przyprawy.
Całość podgrzewać na małym ogniu, gdy składniki się połączą zdjąć z ognia. Do garnuszka wlać mleko, wbić jajka oraz rozpuszczoną sodę w wodzie.
Następnie wsypać mąkę i szybko wymieszać do połączenia, ciasto będzie dość rzadkie ale dzięki temu później będzie lepkie i wilgotne.
Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.i piec ok 40-60 minut , aż się zetnie na wierzchu i trochę urośnie. Gdy będziemy piec zbyt długo ciasto nie będzie tak wilgotne . Dlatego dobrze jeżeli nawet wierzch jest lekko luźny- gdy wyjmiemy ciasto z piekarnika samo jeszcze dojdzie.
Smacznego 
Przepis pochodzi z książki Nigella Świątecznie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation