Kuchnia

Przepisy kulinarne

Królik pieczony w białym winie i ziołach

SKŁADNIKI
1 kg mięsa z królika
po 1 łyżeczce tymianku i bazylii
1 listek laurowy
1 szkl. białego wytrawnego wina
150 g boczku wędzonego parzonego
6 łyżek oleju
4 cebule
przyprawy: sól, pieprz

Mięso umyj i podziel na porcje. Posyp bazylią, tymiankiem, solą, pieprzem i pokruszonym liściem laurowym. Na końcu zalej je winem, przykryj folią aluminiową i włóż do lodówki na 24 godz. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Następnie przełóż go na talerzyk. Królika lekko odsącz z marynaty i obsmaż na tej samej patelni co boczek, dolewając jeszcze oleju. Odłóż na talerz, obok królika. Cebulę pokrój w krążki i zrumień ją na tym samym tłuszczu co mięso.

Do brytfanki włóż mięso królika, obsyp podsmażonym boczkiem, obłóż cebulą i zalej marynatą. Dodaj sól i pieprz do smaku. Przykryj całość folią aluminiową i piecz ok. 50 min w temp. 210°. Przed końcem pieczenia odkryj folię i podpiecz królika na złoto. Podawaj z ziemniakami lub ryżem oraz sałatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation