Kuchnia

przepisy na ciasta i nie tylko

Czekoladowa Zefiryna siostry Anastazji -

Składniki na ciasto kruche:

25 dag mąki pszennej
15 dag cukru pudru
150 g masła
2 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki amoniaku

Wykonanie:

Mąkę pszenną wraz z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i amoniakiem przesiać przez sito. Do sypkich składników dodać schłodzoną margarynę i posiekać. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Formę do pieczenia (u mnie 20x32 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie i bokach formy rozwałkować ciasto.


Dodatki:

8-9 średniej wielkości jabłek
1 l mleka
4 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
2-3 łyżki cukru
2 cukry waniliowe
1 mały słoik twardej marmolady

Wykonanie:

Jabłka umyć, osuszyć i obrać, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek układać na kruchym cieście, środki wypełnić marmoladą.
Z mleka, cukru, cukru waniliowego, budyniu ugotować budyń i jeszcze ciepłym (nie gorącym!) zalać jabłka. Ciasto piec w temperaturze 180 st.C około 70 minut.


Składniki na śmietanę:

0,5 l śmietany kremówki 30% lub 36%
3 łyżeczki żelatyny
cukier puder wg własnego uznania

Wykonanie:

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać letnią żelatynę, cały czas przy tym miksując. Śmietanę rozprowadzić na powierzchni upieczonego i dobrze wystudzonego ciasta.
Gdy śmietana zastygnie, wierzch ciasta polać polewą czekoladową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation