Kuchnia

drożdżowe

Czarna Oliwka - Ciasto drożdżowe

Składniki:
pół kg mąki,
5 dag drożdży,
pół szklanki mleka,
pół kostki masła,
¾ szklanki cukru,
2 jaja,
2 żółtka i 2 białka,
¼ szklanki oleju,
5 dag rodzynek,
łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru i trzema łyżkami ciepłego mleka.

Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

W garnku podgrzać masło, cukier i mleko.

Mąkę przesiać, dodać ciepłe mleko z masłem i cukrem, wyrośnięte drożdże, 2 jajka i 2 żółtka.

Całość wymieszać.

Ciasto zagniatać dłonią tak, aby wchodziło w nie jak najwięcej powietrza.

W międzyczasie stopniowo dolewać olej.

Ciasto wyrabiać około 20 minut, aż będzie odstawać od dłoni.

Na koniec dodać sparzone rodzynki i skórkę pomarańczową.

Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Ciasto musi podwoić swoją objętość.

Przełożyć do formy uprzednio posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarta.

Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wierzch ciasta posmarować lekko ubitym białkiem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation