Kuchnia

CIASTA PIECZONE

Ciasto czekoladowe z ziemniakami
SKŁADNIKI
* 175 g drobnego cukru
* 225 g miękkiego masła
* 4 duże jajka ( oddzielnie białka i żółtka )
* 175 g ciemnej, gorzkiej czekolady, startej na drobnej tarce
* 75 g mielonych migdałów
* 165 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę
* 225 g mąki ze spulchniaczami ( self-rising flour )
* 1 łyżeczka mielonego cynamonu
* 3 łyżki mleka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1
Spód tortownicy o średnicy 23 cm [ u mnie 24 cm ] posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
2
W dużej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając , aż masa stanie się gładka i kremowa.
3
Do masy wsypać startą czekoladę i mielone migdały, dokładnie wymieszać. Dodać ziemniaki, wymieszać. Następnie wsypać mąkę z cynamonem i mleko - wymieszać.
4
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę delikatnie połączyć z masą.
5
Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 1,5 godziny [ do suchego patyczka ] .
6
Po upieczeniu ciasto ostudzić na kratce.
7
Ostudzone ciasto polać polewą czekoladową - użyłam błyszczącej polewy czekoladowej z przepisu Cinki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation