Święta i uroczystości

Boże Narodzenie - Kulinaria

Piernikowe tiramisu.
Piernikowe tiramisu
SKŁADNIKI (składniki na 4 szklanki):

250g sera mascarpone (użyłam sera białego półtłustego)
2 jajka
200ml śmietany kremówki (użyłam 30%)
3 płaskie łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 -4 klementynki
150g pierników (bez czekolady, bez dżemu)
½ szklanki mocnej, zaparzonej kawy
gorzkie kakao do posypania

WYKONANIE:

Klementynki poobierać ze skórek i błon.

Białka oddzielić do żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.

Żółtka ubić z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę dodać ser mascarpone i wymieszać (wersja z białym serem: dodać do ubitych żółtek i zmiksować blenderem na gładką masę). Śmietanę ubić z 1 łyżką cukru (dodałam 1 fix do śmietany), dodać do masy serowej i znowu delikatnie wymieszać. Na końcu dodać ubite białka i bardzo delikatnie wymieszać.

Do szklanek wkładać na przemian nasączone w kawie (można dodać trochę likieru) kawałki pierników i krem. Do ostatnią warstwę pierników poukładać klementynki, przykryć kremem i posypać kakaem (przez sitko). Udekorować klementynkami. Deser wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation