Kuchnia

ciasta

CIASTO LEŚNY MECH
Składniki ciasto ( tortownica 24-25cm):
400-450g mrożonego szpinaku
3 duże jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju roślinnego
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
Składniki na krem:
300ml śmietany 30%
250g serka mascarpone
1-2 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki czyli śmietankę 30%, mascarpone, cukier puder i sok z cytryny umieszczamy misce i miksujemy na gładki i gęsty krem
Wykonanie:
szpinak odmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody
jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, mikserem na najwyższych obrotach
nie przerywając miksowania ,cienką stróżką wlewamy olej
następnie powoli dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy
na koniec dodajemy szpinak i skórkę cytrynową, całość dokładnie mieszamy
ciasto przekładamy do tortownicy (24- 25cm) wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 50 minut do suchego patyczka, w piekarniku nagrzanym do 180°C
gotowe ciasto studzimy, następnie ścinamy wierzch i kruszymy go na okruszki
ciasto układamy na paterze, smarujemy go kremem, a wierzch posypujemy okruszkami, które lekko dociskamy, na koniec na górze układamy owoce np. maliny i jagody lub pestki granatu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation