Kuchnia

kuchnia

Sandacz po balatońsku
SKŁADNIKI
1,5 kg sandacza (2 sandacze)
500 ml oleju do smażenia
600 g małych kartofli (młodych)
50 g masła
2 łyżki mąki
1 pęczek zielonej pietruszki
sól
sos
200 ml majonezu
100 ml kwaśnej śmietany
100 ml białego, wytrawnego wina
sok z 2 cytryn
sól, cukier puder
PORCJA DLA 6 OSÓB

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1
Przygotować sos: śmietanę lekko ubić, wymieszać delikatnie
z majonezem, winem, sokiem cytrynowym, solą i cukrem. Ochłodzić dobrze w lodówce.
2
Wypatroszyć sandacze, oczyścić z łuski, usunąć skrzela i wypłukać w zimnej wodzie.
3
Kartofle obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać łyżkę masła, drobno posiekaną pietruszkę i trzymać w cieple.
4
Na obu bokach ryby zrobić nacięcia prostopadłe do kręgosłupa w odstępach 1,5 cm. Sandacze osolić (również w nacięciach) i wygiąć na kształt łuku, zaginając do góry głowy i ogony.
Aby zachowały ten kształt spiąć głowy z ogonami szpadką do szaszłyków lub nadziać wygiętą rybę na patyczek. Posypać mąką i smażyć w dużej ilości tłuszczu z obu stron na złoto-brązowy kolor. Podawać na podgrzanym półmisku z kartoflami. Osobno podać sos.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation