Kuchnia

Ciasta

Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami - I Love Bake

Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami to doskonały deser dla osób uwielbiających korzenne smaki. Cynamon, imbir i mieszanka przypraw do piernika wspaniałe współgrają z miodem tworząc doskonałą bazę pod marcepan i powidła. Im wcześniej ją zrobimy, tym lepszym smakiem nam się odwdzięczy w święta. Można ją wykonać nawet na dwa miesiące przed Bożym Narodzeniem. Przechowujemy w szczelnym pojemniku lub owinięty folią w chłodnym pomieszczeniu. Pod wpływem czasu ciasto skruszeje bardziej i stanie się mocno aromatyczne.

Nie polecam do tego przepisu używać gotowej masy marcepanowej. Po pierwsze jest za mało twarda, po drugie za bardzo słodka. Domowy sposób może jest trochę pracochłonny, ale satysfakcja w wykonania całego ciasta od a do z jest bezcenna.

Krajanka jest słodka, korzenna z wyczuwalną nutą powideł śliwkowych. Ważne, aby powidła były dobre jakościowo. Nie kupuj taniej pulpy z marketu. Postaraj się wybrać powidła domowej roboty lub naprawdę dobrej jakości ze sklepu. Doskonale sprawdzą się targi gdzie można wybrać nie tylko dobre owoce, warzywa ale i mąki, powidła i inne wyroby.

Lukier najlepiej smakuje z domieszką alkoholu. Natomiast jeśli nie lubisz lub nie możesz zastąp alkohol np. sokiem z cytryny lub wymieszaj z ciepłą wodą.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na Boże Narodzenie.

krajanka piernikowa

KRAJANKA PIERNIKOWA Z MARCEPANEM I POWIDŁAMI – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA PIERNIK:

3 1/3 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki miodu, płynnego
1 szklanka cukru
125 g masła
1 jajko
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g zmielonych orzechów np. laskowych, migdałów lub włoskich
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
szczypta soli

SKŁADNIKI NA PASTĘ MIGDAŁOWĄ:

1 1/2 szklanki migdałów (bez skórki)
1 1/2 szklanki cukru pudru
1 białko
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub esencji
szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ MARCEPANOWĄ:

ok. 280 g pasty migdałowej z przepisu powyżej lub gotowej
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
1/3 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mleka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka soku z pomarańczy
1 łyżeczka esencji migdałowej

SKŁADNIKI NA LUKIER:

1 szklanka cukru pudru
3 łyżki białego rumu lub koniaku

DODATKOWO:

ok. 100 g powideł śliwkowych

Migdały na pastę przekładamy do malaksera i dokładnie mielimy. Następnie mieszamy z przesianym cukrem pudrem. Dodajemy białko, sól oraz ekstrakt migdałowy. Wyrabiamy dokładnie, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą i masa stanie się dosyć twarda. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.

Schłodzoną pastę migdałową rozcieramy razem z cukrem, następnie dodajemy żółtka, mleko, sok z owoców, esencję i mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy.

Mąkę na piernik przesiewamy razem z sodą, proszkiem i mieszamy z solą, orzechami i skórką kandyzowaną. Miód, masło, cukier i przyprawy podgrzewamy do połączenia wszystkich składników (nie wolno doprowadzić do wrzenia). Do maki dodajemy jajko i chwilę mieszamy, następnie przelewamy masę miodową i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ścianek miski.

Ciepłe ciasto dzielimy na dwie części. Formę o wym. 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy rozwałkowaną cześć ciasta na dno formy. Zostawiając 1 cm wolnej przestrzeni z każdej strony ciasta wykładamy marcepan, następnie wykładamy powidła. Przykrywamy rozwałkowaną drugą częścią ciasta, dociskając brzegi. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 25-30 min. Po upieczeniu zostawiamy na 15 min następnie smarujemy lukrem wierzch ciasta. Zostawiamy do stężenia, następnie owijamy folią i przechowujemy w chłodnym miejscu do świąt.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation