Kuchnia

piernik bn

Piernik na piwie z mnóstwem bakalii - MniamMniam.pl
750 g mąki pszennej + 2 łyżki
2 łyżeczki sody
szczypta soli
150 g masła w temperaturze pokojowej
50 g cukru pudru
6 jajek
350 g miodu płynnego
250 g cukru dark muscovado
1 szklanka ciemnego piwa typu porter
2 łyżki przyprawy do piernika
100 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
100 g zblanszowanych migdałów,
100 g orzechów laskowych,
100 g rodzynek
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przepis

Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza.
Posiekaj orzechy i migdały. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw do nasiąknięcia. Kandyzowaną skórkę pomarańczową posiekaj. Rodzynki odlej z wody i dobrze odsącz na sitku. Wszystkie bakalie wymieszaj i posyp 2 łyżkami mąki.
Do dużej miski przesiej mąkę z sodą i solą oraz przyprawą do piernika.
Oddziel białka od żółtek. Białka przelej do dużej miski.
W misie robota albo dużej misce ubij miękkie masło z cukrem pudrem. Dodaj żółtka i wymieszaj dokładnie.
Następnie wsyp cukier muscovado, piwo i miód.
Dodawaj w 3 partiach mąkę z sodą i przyprawą, dobrze mieszając po każdym dodaniu.
Ubij pianę z białek. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Na końcu dosyp bakalie i znowu wymieszaj.
Ciasto przełóż do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.
Piecz 60-70 minut. Wyjmij z piekarnika i wystudź przez 10 minut w foremkach. A potem wyłóż na kratkę do studzenia ciasta.
Możesz pierniki polukrować, polać czekoladą lub tylko oprószyć cukrem pudrem :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation