Kuchnia

Makaronowo

Zapiekanka z tortellini

Składniki
tortellini, 250 gram
fasolka szparagowa (najlepiej zielona), garść
papryka czerwona, 1 duża
papryczka chili, 1 mała
cebula czerwona, 1 sztuka
mozzarella, pół kulki
śmietana, 150 gram
ser żółty, 150 gram
natka pietruszki, 1 pęczek
sól, pieprz

Sos beszamelowy:
masło, 1 łyżka
mąka pszenna, 1,5 łyżki
mleko, 1 szklanka
sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania
1. Fasolkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Fasolkę i tortellini ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Paprykę, chili i cebulę pokroić w kostkę. Natkę posiekać. Sery zetrzeć na tartce. Mozzarellę wymieszać ze śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać (oprócz sera żółtego) i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.

2. Przygotować sos beszamelowy. Na patelni roztopić masło. Dodać mąkę. Smażyć 1-2 minuty. Zmniejszyć ogień i wlać mleko cały czas mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i gałką. Gotować aż zacznie bulgotać i zgęstnieje.

3. Sos równo rozsmarować na zapiekance. Posypać żółtym serem. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.

Przepis i zdjęcie -> buszujacawkuchni.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation