Kuchnia

rybka lubi pływać

Śledzie a'la łosoś

SKŁADNIKI

4 filety śledziowe a'la matjas w oleju
ok. 300 ml czerwonego barszczu
1 cebula cukrowa
1/3 szklanki suszonej żurawiny
opcjonalnie: 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
1/2 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu czarnego, kolorowego lub seczuańskiego
ok. 70 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (lub oleju lnianego)
1 łyżka octu ryżowego lub winnego
PRZYGOTOWANIE

Śledzie wyjąć z oleju i pokroić ukośnie na ok. 2,5 cm kawałki. Włożyć do słoika i zalać zimnym barszczem, wymieszać, zamknąć i wstawić na noc do lodówki (lub na ok. 24 godziny). W międzyczasie można 1-2 razy przemieszać.
Następnie odcedzić z barszczu (nie będzie już potrzebny), włożyć do czystego słoika lub miski, dodać obraną, pokrojoną w kosteczkę i sparzoną wrzątkiem na sitku cebulę, namoczoną w gorącej wodzie (ok. 15 minut) żurawinę, koper włoski i pieprz.
Wlać olej i ocet, wymieszać i zostawić na około 12-24 godziny do "przegryzienia". Wyłożyć na półmisek i udekorować natką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation