Kuchnia

Smarowidła, pasztety

PASTA Z KALAFIORA

Składniki na duży słoik:
1 młody kalafior
1 łyżeczka kurkumy
sól
1/2 łyżeczki kuminu
1/4 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
1/4 łyżeczki chili
1/4 łyżeczki czarnej gorczycy
1 - 2 łyżki oleju roślinnego
2 - 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
garść uprażonych płatków kokosowych lub orzechów
sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. W niedużym garnku zagotować osoloną wodę z łyżeczką kurkumy. Kalafiora podzielić na nieduże różyczki i włożyć do gotującej się wody na 2 minuty.
Kalafiora odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Obsypać przyprawami, skropić olejem i dokładnie natrzeć tak, aby kalafior cały pokrył się przyprawami. Wsunąć do piekarnik i piec przez 18 - 20 minut do czasu, aż będzie można z łatwością nabić go na widelec.
Upieczonego kalafiora wyjąć z piekarnika, przełożyć do miski i zblendować z kilkoma łyżkami oliwy. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem, odstawić do schłodzenia.
Schłodzoną pastą smarować ulubione pieczywo, obowiązkowo obsypując chrupiącymi płatkami kokosa lub orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation