Kuchnia

Kuchnia

Ziemniaki pieczone z sosem czosnkowym - prosty przepis -Przepisy - Dania główne - Kuchnia - Polki.pl

Przepis na 4 porcje:
8 dużych ziemniaków
3 kolorowe papryki
duża cebula
4 spore pieczarki
15 dag boczku w plasterkach
10 dag startego żółtego sera
szczypta ostrej papryki w proszku
pół pęczka posiekanej natki
2 łyżki oliwy
Sos:
szklanka jogurtu
2 ząbki czosnku
pół pęczka posiekanej dymki
sól
pieprz

Sposób wykonania:

1. Ziemniaki umyj, łyżką wydrąż miąższ i drobno posiekaj.

2. Resztę warzyw i grzyby oczyść, drobno pokrój. Podsmaż na oliwie z miąższem z ziemniaków, dodaj pokrojony boczek, dopraw solą, pieprzem i papryką. Farsz ostudź, dodaj natkę, żółty ser, wymieszaj.

3. Farszem napełnij ziemniaki. Piecz 40 min (190 st.). Podawaj z sosem z jogurtu, czosnku, dymki i przypraw.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation