Kuchnia

CIASTA

Staropolski makowiec
ciasto:
2 i 2/3 szklanki (400 g) mąki pszennej
50 g drożdży
3 łyżki (45 ml) śmietany 22 proc.
3/4 kostki (150 g) miękkiego masła
skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżki cukru pudru
2 jajka
2 żółtka
sól

farsz makowy:
400 g maku
1 szklanka (200 g) cukru
1 litr mleka
4 jajka
3/4 kostki (150 g) masła
3/4 szklanki miodu
100 g płatków migdałowych
150 g rodzynek
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

lukier:
1 szklanka cukru pudru
25 g roztopionego masła
2 łyżki mleka
kilka kropli esencji waniliowej
sól


Przygotuj farsz: mak przepłucz na sicie wyłożonym gazą, przełóż do rondla o grubym dnie i zalej wrzącym mlekiem. Gotuj mak na małym ogniu przez 30 minut, następnie odsącz mak na sitku, przestudź i zmiel w maszynce na małych oczkach 3 razy.
W dużym rondlu lub na dużej patelni rozpuść masło, dodaj miód, bakalie, a następnie mak i przesmaż masę, często mieszając, około 15 minut, odstaw do wystygnięcia. W tym czasie utrzyj 4 żółtka ze szklanką cukru na puszystą masę i ubij pianę z białek. Przestudzoną masę wymieszaj najpierw z utartymi żółtkami, a następnie delikatnie z pianą z białek.
Przygotuj ciasto: Ważne - wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże wymieszaj ze śmietaną. Przesiej mąkę i szczyptę soli, zrób w niej dołek i wlej drożdże, wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć w niezbyt ścisłe i lśniące ciasto - ok. 10 minut.
Ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na duży prostokąt i pokryj równomiernie farszem makowym, pozostawiając wolny bok o szerokości około 2 cm. Ostrożnie zwiń ciasto w roladę i przełóż zlepieniem do dołu do podłużnej formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz ok. 45-50 minut. Wyjmij z pieca i wystudź.
Przygotuj lukier: wszystkie składniki utrzyj w miseczce. Jeśli masa jest za gęsta, dodaj więcej mleka, jeśli za rzadka - cukru pudru. Przestudzony makowiec polukruj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation