Kuchnia

salatki

Ryba po grecku

Składniki:

1 kg ryby np. morszczuka
3 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
1 por
1 cebula
1 mały koncentrat pomidorowy
1,5 szklanki wody
1 łyżka octu winnego jasnego
1 łyżeczka papryki
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu
sól i pieprz do posypania ryby
olej do smażenia

Marchewkę, pietruszkę i selera ścieram na tarce o grubych oczkach, a pora i cebulę kroję drobno.
Na 1 łyżce oliwy lub oleju podsmażam cebulę i pora.
Dodaję warzywa, chwilę podsmażam i zalewam wodą. Dodaję ocet, przyprawy i koncentrat pomidorowy.
Przykrywam i duszę na niewielkim ogniu, aż będą miękkie.
Rybę posypuję solą i pieprzem i podsmażam.
Z ugotowanych warzyw wyciągam listki laurowe.
W naczyniu układam warzywa, na to rybę, znów warzywa, rybę i warzywa. W płaskim można zrobić mniej warstw. Posypuję natką pietruszki. Podaję gorące albo na zimno, najlepsze jest kolejnego dnia (bez względu na to, czy zimne, czy ciepłe). Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation