Śledź z pieczoną papryką
5 płatów śledziowych
2 papryki czerwone
1 papryka żółta
1 nieduża cebula cukrowa
1 nieduża cebula czerwona
2 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy z oliwek
2-3 łyżki octu balsamicznego
2-3 łyżki octu winnego
1 szk. mleka
1-1 ½ łyżki cukru trzcinowego
Świeżo mielony pieprz
1. Najpierw piekę papryki. Czerwoną i żółtą paprykę kroję na ćwiartki i układam je skórą do góry, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Papryki piekę w piekarniku w temperaturze 180 st.c przez ok. 35-40 minut
3. W międzyczasie płaty śledzia moczę w misce, do której wlałam pół na pół mleko i wodę, musi być taka ilość płynu aby przykryła śledzia.
4. Upieczoną paprykę przekładam do pojemnika z pokrywką, zamykam go i zostawiam na jakieś 10-15 minut aby trochę przestygła. Można tez paprykę przełożyć do foliowego woreczka i szczelnie zawinąć.
5. W międzyczasie cebulę cukrową kroję w cienkie półtalarki, tak samo kroję cebulę czerwoną, a czosnek najpierw kroję na plasterki i jeszcze drobno siekam.
6. Do cebuli z czosnkiem dodaję cukier trzcinowy i dokładnie mieszam składniki.
7. Teraz do cebuli dodaję ocet balsamiczny, oliwę, mieszam i odstawiam na kilkanaście minut.
8. Z przestudzonej ale jeszcze ciepłej papryki zdejmuję skórę i kroję ją na mniejsze kawałki.
9. Pokrojoną paprykę dodaje do miski z cebulą, przyprawiam świeżo mielonym pieprzem i odstawiam.
10. Czas na śledzia - wyciągam go z miski, odsączam na papierowym ręczniku i kroję na mniejsze kawałki.
11. Ostatni składnik to ocet winny – dodaje go do cebuli i papryki. Teraz warto spróbować warzyw i ewentualnie je doprawić, dodać jeszcze któregoś ze składników.
12. Teraz w misce układam na przemian warstwy papryki z cebula i śledzia, najpierw nakładam cebulę z papryką, potem warstwę śledzia, na niego znów paprykę z cebulą i śledź, ostatnią warstwą ma być papryka z cebulą. Cały sosik z warzyw oczywiście przelewam do sałatki.
http://talerzpokus.tv/przepis/sledz_z_pieczona_papryka_.html