Kuchnia

Kuchenne rewolucje

Składniki:
400g bakalii np. skórka pomarańczowa, rodzynki, suszona żurawina, orzechy, kandyzowany melon czy papaja, ziarno słonecznika, daktyle
pół kg maki – ja używam orkiszowej jasnej typ 700
1 szkl oleju rzepakowego
1 szkl cukru (jeśli używamy ksylitolu to 1 i 1/4szkl)
4 jaja
aromat śmietankowy
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
¼ szkl mleka krowiego lub roślinnego

biały lukier – tutaj przepis
polewa czekoladowa – tutaj przepis

w wersji dla dorosłych dodatkowo 1/3 szkl ulubionego likieru np. amaretto albo kokosowego



Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę – dodajemy cukier i ubijamy aż piana zacznie błyszczeć, dodajemy żółtka i jeszcze chwile ubijamy.
Do puszystych jajek przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy olej, mleko, aromat i wszystko delikatnie mieszamy łopatką do ciasta.
Bakalie oprószamy łyżką mąki, mieszamy by lekko się w niej obtoczyły i wrzucamy do ciasta, delikatnie i krótko mieszamy i wlewamy ciasto do blaszki keksówki (30x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 45-55min w 180st grzanie góra dół, bez termoobiegu do tzw suchego patyczka.
Studzimy i lukrujemy.
Jeśli nasączamy kek alkoholem – robimy to po wystudzeniu a przed lukrowaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation