Kuchnia

Pyssszzniee

Składniki:

barszcz:

4-5 sztuk suszonych grzybów
1 kg buraków
włoszczyzna
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
3 ziarna pieprzu
2-3 cebule
2 twarde, winne jabłka
1/2 litra zakwasu
sól, pieprz, cukier, opcjonalnie sok z cytryny

zakwas:

5 dni wcześniej przygotować zakwas z tego przepisu

Sposób przygotowania:

Grzyby zalewamy 2 szklankami letniej wody, odstawiamy na 2-3 godziny. Gotujemy do miękkości w tej samej wodzie. Buraki i włoszczyznę obieramy, kroimy i wrzucamy do garnka. Dodajemy przyprawy i mocno przypieczone cebule. Zalewamy 2 litrami gorącej wody, dodajemy grzyby z wodą z gotowania i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień i gotujemy 2 godziny. Po tym czasie do garnka wkładamy jabłka ze skórą i gotujemy 5 minut. Barszsz przecedzamy przez sito i dolewamy 1/2 litra zakwasu. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie sokiem z cytryny. Podgrzewamy, ale już nie dopuszczamy do zagotowania.

Ja preferuję przygotowanie barszczu dzień wcześniej. Po 24 godzinach nabiera odpowiedniego smaku.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation