Kuchnia

SWEET but still FIT

Piernik z marchwi
składniki:

1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
2 płaskie łyżeczki sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu*
1,5 łyżki przyprawy do piernika*
1/2 łyżeczki imbiru*
1/4 łyżeczki mielonych goździków*
4 duże jajka
2/3 szklanki oleju
1 szklanka miodu
3 szklanki marchwi - startej na małych oczkach, ubitej i odciśniętej z nadmiaru soku
1 szklanka orzechów włoskich, posiekanych (można zastąpić lub dodać gratisowo suszone owoce, inne orzechy etc.)
*ilość przypraw zależy oczywiście od własnych preferencji

Foremkę 23x23cm (można użyć większej, a nawet trzeba - ja upiekłam ciasto 23x23 + 3 muffinki) nasmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200st.C. Mąkę przesiać z sodą, solą, mielonymi orzechami i przyprawami. Jajka ubić z miodem. Do jajek dodajemy 1/2 suchych składników, potem marchew i pozostałą część suchych składników. Wlać olej. Na koniec posiekane orzechy - dokładnie wymieszać. Przelać do foremki i piec ok. 30-40 minut (po 10 skręcamy temp. do 180st.). Wbity patyczek w środek ciasta ma być suchy (jeśli ciasto za szybko sie rumieni przykrywamy je folią aluminiową). Ostudzić.

dodatkowo:

cukier puder
woda
sok z cytryny
spiralki marchwiowe**
Cukier utrzeć z sokiem i wodą. Ostudzony piernik dekorujemy lukrem i wiórkami z marchewki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation