Design

Design

Sandra bakes a party! :: Monokle cebulowe

Wyborne bułeczki, które można podawać na ciepło do obiadu, jak również w temperaturze pokojowej jako przekąskę. Są bardzo proste w przygotowaniu, trzeba tylko odczekać swoje, aby drożdże mogły czynić swoje "czary". Zdecydowanie dla miłośników cebuli, bo jest jej tu bardzo dużo, ale jest ona bardzo delikatna w smaku.
Danie znalazłam w książeczce "Cebula" wydawnictwa McRae. Ze swojej strony dodałam przyprawę "Pięć smaków", która niesamowicie wzbogaciła smak bułeczek.
Składniki:
25 g świeżych drożdży
300 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
500 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
4 duże cebule, pokrojone w cienkie piórka
2 łyżki masła
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta ostrej papryki
szczypta przyprawy "Pięć smaków"
1 jajko
Sposób przygotowania:
www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">www.sandrabakesaparty.pl

Zacznij od przygotowania ciasta drożdżowego. W tym celu rozpuść 25g świeżych drożdży i łyżeczkę cukru w 60ml ciepłej wody i odstaw na 10minut, aby drożdże się spieniły. Po tym czasie wymieszaj ze sobą mąkę z solą, dodaj zaczyn drożdżowy i 240ml ciepłej wody (może będzie potrzeba trochę mniej albo trochę więcej), i wyrabiaj, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie.
Ja to zawsze robię moim mikserem z hakiem, ale można też ciasto wyrobić na oprószonej mąką stolnicy.
Następnie uformuj z ciasta kulę i włóż do wcześniej lekko nasmarowanej olejem miski i odłóż w ciepłe miejsce, przykryj ściereczką i poczekaj aż podwoi swoją objętość (około 1-1.5godziny).
Kiedy ciasto nam rośnie, zajmij się farszem. Roztop masło na dużej patelni (ja to robię w woku), wrzuć cebulę i obsmaż do miękkości, około 5-10minut (cebula nie ma się przysmażyć tylko być delikatnie miękka). Dodaj szczyptę soli, pieprzu i ostrej papryki.
Dodaj szczyptę przyprawy "Pięć smaków", ona na prawdę robi dużą różnicę!
www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">www.sandrabakesaparty.pl

Teraz wyjmij wyrośnięte ciasto i przełóż na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkuj ciasto tak, aby miało wielkość prostokąta o wymiarach 20x60cm. Następnie przekrój na dwa równe prostokąty 20x30cm. Rozłóż farsz równomiernie po całej powierzchni prostokątów. Zacznij delikatnie zawijać ciasto po krótszym boku.
Kiedy masz już gotowe dwie rolady, pokrój je na krążki o grubości 2cm. Delikatnie ułóż je na dwóch blach z pergaminem, zachowując odstęp około 2-3cm.www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">www.sandrabakesaparty.pl

Odłóż blaszki, aby ciasto mogło jeszcze urosnąć, około 30minut.
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Posmaruj monokle jajkiem i wstaw do piekarnika. Piecz około 25minut, aż bułeczki się zarumienią i będą złocisto-żółte.
Podawaj jeszcze ciepłe do obiadu albo jako zimną przekąskę.www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">www.sandrabakesaparty.pl

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation