Kuchnia

JEDZENIE

TRUFLE KOKOSOWE

SKŁADNIKI (na 20 sztuk):

200 ml śmietanki kremówki
60 g masła
100 g białej czekolady
4 łyżki mleka w proszku (dałam 5 łyżek)
80 g wiórków kokosowych (dałam 100g)
2 pokruszone wafelki kokosowe w białej czekoladzie po 37 g
2-3 łyżki likieru kokosowego

Poza tym do obtoczenia:

wiórki kokosowe
mielone migdały

WYKONANIE:

Do garnka dać masło, wlać kremówkę. Podgrzewać, aż masło się rozpuści. Odstawić z ognia. Dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia się czekolady, wystudzić. Do zimnej masy dodać mleko w proszku, kokos i dokładnie wymieszać. Następnie dodać pokruszone wafelki (można pokroić nożem na małe kawałki), likier, wymieszać i schłodzić (włożyć na około 30 minut do zamrażalki, lub na kilka godzin do lodówki). Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w wiórkach kokosowych lub mielonych migdałach. Wstawić jeszcze na trochę do lodówki, żeby stwardniały. Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation