Kuchnia

Tarty słodkie i wytrawne

PROWANSALSKA TARTA Z CUKINIĄ I BAKŁAŻANEM

Składniki:

200g mąki pszennej
200g mąki pełnoziarnistej (orkiszowej lub pszennej)
1 jajko + 1 żółtko
4 łyżki oliwy z oliwek
15g świeżych drożdży
60ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki cukru

1 średnia cukinia
1 bakłażan
1 cebula
1 czerwona papryka
200ml gęstej śmietany (lub 250g mascarpone)
2 jajka
50g startego parmezanu
1 łyżeczka świeżego tymianku (ew. suszonego)
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
Listki świeżej bazylii
Sól i pieprz do smaku
2 suszone pomidory

Przygotowanie:

1. Na stolnicę wysypujemy mąkę z solą i robimy w niej wgłębienie. Do miseczki wlewamy ciepłą wodę, oliwę z oliwek, jajka, dodajemy cukier oraz wkruszamy drożdże, odstawiamy na kilka minut. Następnie drożdżowy zaczyn przelewamy na stolnicę i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na 30 min przykryte ściereczką- ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po upływie czasu, rozwałkowujemy je na stolnicy i wykładamy nim wysoką formę do tarty o średnicy 30cm.
2.Warzywa myjemy. Cebulę siekamy w drobną kostkę, a resztę kroimy na plasterki. Warzywa (oprócz cebuli) składamy do miski, mieszamy z 2 łyżkami oliwy i sporą szczyptą soli. Rozgrzewamy patelnię do grillowania i następnie grillujemy wszystkie warzywa, aż będą miękkie. Na koniec na patelnię wysypujemy cebulę wraz z tymiankiem i podsmażamy chwilkę. Cebula musi się przyrumienić, ale nie może przypalić. Jeżeli nie mamy patelni do grillowania, warzywa możemy podsmażyć na woku lub na zwykłej patelni.
3.W misce jajka ubijamy ze śmietaną (lub mascarpone) wraz z solą, ziołami prowansalskimi i pieprzem , potem dodajemy straty parmezan. Do osobnej miski odkładamy ¼ zgrillowanych warzyw, do reszty dodajemy cebulę, a następnie śmietanę z jajkami, mieszamy i przekładamy do formy z ciastem. Na wierzchu układamy resztę warzyw, układamy listki bazylii i kawałki posiekanych suszonych pomidorów. Pieczemy ok. 35-40 min w nagrzanym piekarniku do 180°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation