Kuchnia

Obiad

SKŁADNIKI

4 PORCJE
1 pęczek zielonych szparagów (około 16 sztuk)
1 pojedyncza pierś kurczaka (około 300 g)
4 - 8 cienkich plasterków wędzonego boczku (pancetty lub szynki parmeńskiej)
4 krótkie gałązki rozmarynu
oliwa extra vergine, sól i pieprz
SOS MUSZTARDOWY:
1 czubata łyżka musztardy gruboziarnistej (francuskiej)
1 łyżka miodu
6 łyżek śmietanki kremowej 30%
sól i pieprz
Dodatki: ugotowane młode ziemniaki
PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzać do 200 stopni (grzanie góra i dół). Wymieszać musztardę gruboziarnistą z miodem. Odłożyć 1 łyżkę mieszanki do posmarowania roladek a resztę wymieszać ze śmietanką kremową, doprawić solą i pieprzem.
Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Pierś kurczaka przekroić w poprzek na 2 części, rozbić tłuczkiem na około 1 cm filet, podzielić na 4 części. Kurczaka i szparagi doprawić solą, pieprzem i wysmarować 1 łyżką oliwy extra vergine.
Boczek roztłuc tłuczkiem na desce lub rozciągnąć końcem noża na dłuższe i cieńsze plasterki. Zawinąć po 4 szparagi w kawałek piersi kurczaka a następnie w 1 - 2 plasterki boczku, pod boczek wcisnąć rozmaryn i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posmarować odłożoną mieszanką musztardy i miodu wymieszanych z 1 łyżeczką oliwy. Główki przykryć paskiem folii aluminiowej aby się za bardzo nie zrumieniły. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Na 5 minut przed końcem pieczenia pomiędzy roladki wlać sos musztardowy i zmienić funkcję pieczenia na grill (jeśli taką mamy). Piec do końca przewidzianego czasu aż boczek lekko się zrumieni. Do naczynia ze szparagami włożyć pokrojone ziemniaki i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation