Kuchnia

cos słotkiego:)

Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
sól szczypta
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
500 ml mleka
3 żółtka
8 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego z wanilią
1 łyżka kopiasta mąki pszennej
1 łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej
250 g masła
Bita śmietana:
500 ml kremówki 30% zimna
3 łyżeczki żelatyny
1/4 szkl ciepłej wody
Dodatkowo:
masa kajmakowa 500 g
herbatniki około 20 szt
krakersy około 20 szt
czekolada mleczna
Przygotowanie:
Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku i cały czas miksować do momentu, aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 36*25 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę, równomiernie rozsmarować. Piec w 180 stopniach około 20 minut. Wyjąć i ostudzić.

Krem budyniowy: Z mleka odlać 3/4 szklanki mleka. Dodać żółtka, mąki i zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrami wlać zmiksowane mleko z żółtkami mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia, gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości. Dodawać po łyżce zimny budyń i ucierać.

Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno. Wlewać małym strumieniem rozpuszczoną letnią żelatynę i krótko miksować.

Masę kajmakową przełożyć do miski i rozmieszać by łatwiej się rozsmarowała.

Warstwy ciasta: biszkopt, krem budyniowy, herbatniki, kajmak, krakersy, bita śmietana i starta czekolada.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation