Kuchnia

Ciastka

Ciasteczka z marmoladą
Składniki na 2 blaszki tych naprawdę pysznych ciastek:

220 g masła w temperaturze pokojowej
100 g cukru pudru
2 żółtka
300 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
kilka łyżek twardej marmolady np. wiśniowej

Przygotowanie:

Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodawać cukier, cały czas ucierając.
Dodać żółtka, ekstrakt z wanilii, zmiksować.
Do masy maślanej dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól i zmiksować na gładką masę.
Masę ciasteczkową przełożyć do rękawa cukierniczego z karbowaną tylką.
Blaszki do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową.
Na blachę wyciskać ciastka w okrągłym kształcie, pozostawiając między nimi małe odstępy (rosną minimalnie).
Na środek każdego ciastka wycisnąć kleksik marmolady.
Piec w temperaturze 180*C przez 12 minut.
Wyjąć i wystudzić na kratce.

* Warto również skorzystać z maszynki do ciastek – wtedy wyciskanie jest dużo prostsze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation