Kuchnia

przepisy

Minestrone
Składniki:

0,5 małe kapusty włoskiej pokrojonej w kostkę ok. 1-1,5cm
2 średnie marchewki pokrojone w plastry grubości 3mm
1 pietruszka pokrojona jw. marchew
kawałek selera starty na tarce o grubych oczkach
2 papryki - u mnie z braku dostępu do świeżej użyłem marynowanej i to był strzał w dziesiątkę
3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę 1,5cm
biała część pora pokrojona w talarki
średnia cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
150g groszku
0,5 cukinii
3 pomidory podzielone na 4-6 części
100g zielonej fasolki pokrojonej na mniejsze części
ok. 2l wody lub bulionu drobiowego
sól, pieprz, liść laurowy, słodka papryka
natka pietruszki

Jeśli ktoś lubi do zupy dodać można puszkę białej fasoli, wcześniej opłukanej z zalewy.

/składniki na dużą ilość zupy więc jeśli ma być to tylko na jeden obiad radzę zmniejszyć proporcje o połowę/

Do gotującego się bulionu lub wody wrzucić liście laurowe, sól, pieprz, słodką paprykę, pokrojoną marchew, pietruszkę, selera, cebulę, czosnek i ziemniaki. Po ok. 5 minutach gdy warzywa zaczną robić się miękkie dodać kapustę, pora i paprykę. Po następnych 5 minutach wrzucić fasolkę, groszek, pomidory i cukinię. Zagotować i wyłączyć gaz aby warzywa pozostały jędrne i zielone.
Dodać posiekaną natkę pietruszki.

Gotową zupę można podawać z makaronem lub tarty parmezanem, ale sama i tak smakuje wybornie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation