Kuchnia

cookies

CIASTECZKA CHAŁWOWE

Składnik na ciasteczka:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
200g masła
1 szklanka tahini- pasta sezamowa
rozbełtane białko do posmarowania ciasteczek
ziarna sezamu do posypania

Wykonanie ciasteczek:
ze wszystkich składników czyli tahini, mąki, proszku, cukru i masła zagniatamy ciasto i formujemy kulę. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche można dodać 1-2 łyżki wody
odrywamy kawałeczki ciasta wielkości orzecha włoskiego, delikatnie je spłaszczamy i przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy białkiem, a następnie posypujemy je sezamem
ciasteczka pieczemy 13-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Ciasteczka przechowujemy w puszce.

pasta tahini
Składniki:

• 200 g sezamu
• ewentualnie jeśli jest potrzeba 1 łyżka oleju



Przygotowanie:

1. Na rozgrzaną suchą patelnię wysypuję sezam. Prażę go na dużym ogniu. Mniej więcej 10 sekund na gazie, 10 sekund potrząsam patelnią odwracając ziarna. Jeśli wolicie mieszać łyżka lub packą, mieszajcie, wtedy zmniejszcie gaz. Sezam musi stać się lśniący, leciutko złoty, ale nie brązowy, bo stanie się gorzki. Ziarna przekładam na talerz i pozwalam im wystygnąć.
2. Ziarna przesypuję do blendera lub do miski i biorą blender ręczny. Pastę miksuje się pulsacyjnie. Powiedzmy 30 sekund miksowania, 10-20 sekund przerwy. Gdy zacznie być płynna i tłuszcz rozrzedzi ziarna można miksować ciągiem. Jeśli na początku idzie trudniej możecie dodać łyżkę oleju. Ja nie dodawałam a tahini wyszła super płynna.
3. Pastę przekładam do słoika, zakręcam i trzymam w lodówce. Nie trzymam w szafce, bo tłuszcz ma to do siebie, że potrafi jełczeć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation