Kuchnia

Ciasta

Biszkopt:

5 jajek

1 szklanka cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej + mąka tortowa (mąkę ziemniaczaną wsypać do szklanki i uzupełnić mąką tortową do pełna)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 czubate łyżki kakao

1 łyżeczka wrzątku



Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę, dodać cukier, żółtka, zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, na koniec łyżeczkę wrzątku, delikatnie zmikować na najniższych obrotach lub delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę (40x25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20-25 minut w temp. 160-180st. Wystudzić, przekroić wzdłuż na dwa płaty.



Masa śmietanowo-owocowa:

600 ml śmietany kremówki 30% + 1 łyżka cukru pudru

2 galaretki brzoskwiniowe

1 puszka brzoskwiń



Galaretkę rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Gdy galaretka zacznie tężeć, zmiksować je ze śmietaną. Brzoskiwinie pokrojone w drobną kostkę, wmieszać w masę.



Masa słonecznikowa:

300g słonecznika łuskanego

½ kostki margaryny

1 opakowanie cukru waniliowego

1 puszka masy krówkowej (500 g)



Margarynę rozpuścić na patelni, wsypać słonecznik i cukier waniliowy, usmażyć na złoty kolor.

Na jeden płat biszkoptu wyłożyć masę śmietanowo-brzoskwiniową, przykryć drugim biszkoptem. Na wierzchu rozsmarować masę krówkową (ewentualnie masę zmiksować z 3 łyżkami masła). Na masę wyłożyć słonecznik, odsączyć nadmiar tłuszczu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation