Sport i fitness

ciasta

Ciasto snikers

CIASTO SNIKERS

SKŁADNIKI NA CIASTO MIODOWE:

400 g mąki tortowej
80 g masła lub margaryny
1/3 szklanki cukru
6 łyżek miodu
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

800 ml mleka
1 budyń waniliowy, proszek
4 łyżki cukru
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ORZECHOWĄ:

250 g orzechów, lekko zmielonych
80 g masła
1 1/2 łyżki miodu
1 1/2 łyżki cukru

DODATKOWO:

1 puszka masy kajmakowej ok. 250 g

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i szybko wyrabiamy. Dzielimy na trzy części i każdą rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej lub papieru. Przekładamy każdą część do formy o wym. 24×24 cm i pieczemy w temp. 180 C przez około 15 min. Trzeci placek pieczemy z wyłożoną na wierzchu warstwą orzechową (wszystkie składniki przekładamy do rondelka i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok 5 min).

500 ml mleka podgrzewamy razem z cukrem i masłem, aż do rozpuszczenia składników. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz mąkę. Cały czas mieszając wlewamy zimne mleko do gorącego. Ponownie podgrzewamy do zagotowania masy, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia.

Puszkę masy kajmakowej wkładamy do rondelka wypełnionej do połowy wodą i podgrzewamy, aż masa stanie się bardziej płynna.

Na dno formy układamy ciasto miodowe, wykładamy krem budyniowy. Następnie drugi blat miodowy i masa kajmakowa. Na koniec warstwa ciasta miodowego z orzechami. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation