Kuchnia

SUSHI

Przystawka z glonów wakame

Składniki: (na 3-4 małe porcje)

1,5 szklanki glonów wakame
4-5 łyżek octu ryżowego
3 łyżki czubate cukru pudru
1 – 1,5 łyżeczki soli
3 łyżki oleju sezamowego
3 łyżki sosu sojowego ciemnego
sezam



Wykonanie:

Glony wakame zalewamy 2 litrami zimnej wody i odstawiamy na 15 minut bądź stawiamy przed sobą i wpatrujemy się w nie :) W zastraszającym tempie zwiększają swą objętość, wspaniale jest obserwować ten proces :)

Przygotowujemy słodko-kwaśno-słony sos łącząc ze sobą wszystkie składniki: ocet ryżowy, cukier puder, sos sojowy ciemny, sól i olej sezamowy.

Namoczone glony przekładamy na sitko i wyciskami delikatnie dłońmi nadmiar wody. Wakame przekładamy do miski, zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, by smaki się przegryzły. Do mniejszych miseczek przekładamy sałatkę i posypujemy sezamem. Koniecznie jemy za pomocą pałeczek, zupełnie inaczej smakuje :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation