Kuchnia

Rozkosze podniebienia

sernik czekoladowy z masłem orzechowym
składniki:

na spód:
300 g ciasteczek digestive bez czekolady
75 g masła

na masę:
720 g twarogu wiaderkowego
3 jajka
1 łyżeczka wanilii
1 szklanka cukru
200 g czekolady (dałam 100 g gorzkiej i 100 g mlecznej)

na polewę:
2 duże czubate łyżki masła orzechowego
pół szklanki cukru pudru
pół szklanki śmietanki 36%
kilka kostek gorzkiej czekolady do dekoracji

wykonanie:

spód: ciasteczka kruszymy, mieszamy z roztopionym masłem i wciskamy na dno tortownicy (24 cm). podpiekamy przez ok. 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180°c. studzimy.

masa: czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. odstawiamy. miksujemy ser z cukrem i wanilią, a następnie pojedynczo dodajemy jajka i mieszamy po każdym dodaniu do połączenia. na końcu dodajemy roztopioną czekoladę, dobrze mieszamy i wylewamy na spód z ciasteczek. pieczemy ok. 45 minut w 180°c. studzimy przez kilka minut, usuwamy brzegi formy i studzimy kolejne 45 minut.

polewa: masło orzechowe, cukier i śmietankę miksujemy do uzyskania gładkiej masy i wylewamy na ostudzony sernik. na wierzch ścieramy na łezkach czekoladę. przechowujemy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation