Kuchnia

Sery

jadłonomia · roślinne przepisy: Tofu Feta czyli marynowane tofu

Składniki:
•6 łyżek soku z cytryny
•3 łyżki wody z ogórków kiszonych
•1 płaska łyżka soli
•2 łyżki płatków drożdżowych
•2 ząbki czosnku
•200 - 220 ml oliwy
•300 g tofu

Przygotowanie:
1.Do dużego słoja wlać wszystkie składniki, zakręcić i mocno potrząsnąć aż do wymieszania składników.
2.Tofu pokroić w kostkę i włożyć do słoja. Kostki tofu ułożyć jak najbardziej ciasno, aby wszystkie były zanurzone w oliwie – jeśli niektóre będą wystawać dolać więcej oliwy i intensywnie potrząsnąć słojem.
3.Gotowy słoik wstawić do lodówki na całą noc, następnego dnia można już podawać. Najlepiej smakuje z pomidorami i oliwkami; z arbuzem i miętą; jako farsz do pierogów lub wszędzie tam, gdzie pasowałby kęs słonego sera.
Wskazówki:
•Możecie pominąć wodę z kiszonych ogórków i zamiast niej wlać więcej cytryny, ale wtedy tofu nie będzie miało tak słonego, wytrawnego smaku.
•Możecie pominąć płatki drożdżowe, ale wtedy tofu będzie mniej serowe w smaku – ewentualnie zamiast płatków możecie dodać łyżkę Marmite lub pół łyżki jasnej pasty miso.
•Tofu może leżeć w zalewie nawet 3 dni, z każdym dniem będzie miało intensywniejszy smak. Po wyjęciu sera z zalewy możecie włożyć do środka kolejną porcję, aby nie marnować aromatycznej oliwy.
•Możecie też dodać do środka garść ulubionych ziół lub suszone pomidory, aby tofu miało subtelny ziołowy smak. Spróbujcie do marynaty wsypać 1 łyżeczkę suszonego oregano, 1 łyżeczkę suszonej mięty lub włóżcie do słoja gałązkę świeżego rozmarynu. Łyżka kaparów też nie zaszkodzi!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation