Kuchnia

ciasta

Kokosowe crumble z truskawkami i rabarbarem


Czas przygotowania: 10 min

Bajecznie kolorowe kokilki przypominające mi zachód słońca, wypełnione słodką i aromatyczną truskawką, nadającym świeżość rabarbarem i kokosową kruszonką rozpieszczały mnie podczas całego procesu konsumpcji.
Crumble z truskawkami i rabarbarem


Składniki na 4 kokilki o poj. 185 ml.:

- 2 łodygi rabarbaru

- truskawki mogą być mrożone (tyle aby zapełnić kokilki)

Kokosowa kruszonka:

- 0,5 szkl. mąki

- 0, 5 szkl. kokosu

- 1/4 szkl. cukru

- 1/4 masła
Sposób przygotowania

Rabarbar obieramy i kroimy w plasterki. Świeże truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Jeśli nie mamy świeżych można użyć mrożonych truskawek. Owocami wypełniamy kokilki. Z kokosu, masła, cukru i mąki w półmisku zarabiamy palcami kruszonkę, tak aby miała konsystencję sypką i posypujemy nią owoce w kokilce. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 0C i pieczemy ok 20 min., jeżeli kruszonka zacznie za bardzo brązowieć przykrywamy papierem do pieczenia aby się nie przypaliła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation