Kuchnia

Kulinarne inspiracje

BRIOCHE PRZEPIS

Przepis na brioche pochodzi ze strony BBC Good Food:

375 g mąki tortowej
7 g suchych drożdży (polecamy dr. Oetker’a)
100 ml mleka
50 g cukru pudru
175 g miękkiego masła
3 jajka + 1 roztrzepane
1 łyżeczka soli
Procedura: Drożdże rozpuszczamy w kubku z mlekiem, 1 łyżeczką cukru pudru i 2 łyżkami mąki. Wszystko mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15 minut. Następnie w misce mieszamy mąkę z resztą cukru pudru i solą. Wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy całość mikserem z końcówką przeznaczoną do chleba. Dodajemy 3 jajka i miękkie masło. Teraz możemy do ciasta dodać do brioche ulubione dodatki, np. żurawinę, skórkę pomarańczową, itp.

Cały sekret idealnej briche polega na dobrym wyrobieniu ciasta. Musimy więc poświęcić mu trochę pracy. Wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy folią i wstawiamy na całą noc do lodówki. Na drugi dzień ciasto kroimy na około 16 równych części i z każdej z nich formujemy małe kuleczki. Kuleczki wkładamy do formy wysmarowanej olejem i odstawiamy na minimum 3 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 30 minut. Pieczemy na złoty kolor. Gdy wierzch naszej brioche będzie już mocno zrumieniony, przykrywamy go papierem do pieczenia lub folią aluminiową i pieczemy dalej. Studzimy na metalowej kratce.

Podsumowanie: Brioche jest cudowna: pyszna, puszysta, delikatna i niesamowicie maślana. Sama rozpływa się w ustach. Świeżość zachowuje przed długi czas. Wystarczy wrzucić ją do tostera, a smakuje jak świeżo wyjęta z piekarnika. Jedynym jej minusem jest to, że jej przygotowanie jest czasochłonne. Najlepiej od razu upiec 2 lub 4 brioche, gdyż zapewniamy Was, że jedna porcja zniknie już tego samego dnia. Co ważne, brioche jest idealna zawsze i wszędzie na śniadanie, kolację czy deser. My polecamy brioche ze swojską konfiturą z czarnej porzeczki z wiśniami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation