Wnętrza

Home Sweet Home

Pizza z cukinii

Dietetyczna i wegetariańska pizza na cieście z cukinii jest wspaniałym urozmaiceniem nudnej diety. Pizzę tą można zrobić na kamieniu do pizzy na grillu lub z kamieniem (jak również bez) w piekarniku. Bardzo dużo smaku nadaje jej świeża bazylia zatem nie należy jej pomijać w przepisie.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
4 szklanki tartej na tarce cukinii, pół szklanki tartej mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu, 5 łyżek mąki migdałowej, 3 łyżki tartego parmezanu, 1 łyżeczka oregano, pół łyżeczki granulowanego czosnku, szczypta soli, 1 ubite jajko.
SKŁADNIKI NA SOS:
1 puszka (400 g) krojonych pomidorów, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 duże rozgniecione ząbki czosnku, pół łyżeczki przyprawy włoskiej, sól i pieprz do smaku.
DODATKI NA PIZZĘ:
100 g pokrojonej w kosteczkę mozzarelli, 10-15 dużych liści bazylii.Pizza z cukinii 2
Następnie ją zmiksuj na mniejsze części za pomocą robota lub blendera. Jeśli ich nie masz to możesz posiekać ją nożem.
PRZYGOTOANIE
Rozgrzej grilla do 230 stopni C. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub za pomocą robota kuchennego cukinię.
Następnie ją zmiksuj na mniejsze części za pomocą robota lub blendera. Jeśli ich nie masz to możesz posiekać ją nożem.
Jak już cukinia będzie drobniutko posiekana odmierz jej 4 szklanki na zrobienie 2 małych pizz.
Zmiksowaną cukinię włóż do pojemnika i włóż do mikrofalówki na około 5 minut.
Cukinię przełóż na sitko lub na wyłożony gazą garnek aby odcedzić nadmiar soku. Pozostaw ją tam aż całkowicie przestygnie.
Teraz zrób sos pomidorowy. Najpierw odcedź pomidory z zalewy.
Drobno posiekaj czosnek i go podsmaż na rozgrzanej małej patelni z połową łyżki oliwy.
Dodaj odcedzone pomidory i duś na wolnym ogniu aż do czasu kiedy ciasto będzie gotowe (bezpośrednio przed użyciem sosu dodaj drugą połowę oliwy z oliwek i dopraw solą i pieprzem)
Jak już cukinia przestygnie odciśnij nadmiar wody i przełóż ją do miski.
Dodaj tartą mozzarellę, mąkę migdałową, parmezan, suszone oregano, granulowany czosnek i ubite jajko. Wymieszaj aby wszystkie składniki się dobrze połączyły.
Spryskaj blachę do pieczenia oliwą i podziel ciasto cukiniowe na dwie części. Z każdej części zrób kulkę i połóż na blasze
Kulki dociśnij dłonią tworząc dwa placki. Uważaj, aby krawędzie placków nie były zbyt cienkie bo mogłyby się wówczas spalić.
Piecz ciasto na kamieniu do pizzy (w zamykanym grillu lub w piekarniku) do czasu aż ciasto stwardnieje i zacznie brązowieć (około 12-13 minut).
Ciasto możesz piec również w piekarniku bez użycia kamienia do pizzy jednak zajmie to trochę więcej czasu.
Na obydwie pizze nałóż sos pomidorowy, liście bazylii i kawałki mozzarelli.
Włóż pizzę znów do piekarnika i piecz dopóki ser się nie roztopi (około 3-5 minut).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation