Kuchnia

Przetwory

Dżem dyniowy z pomarańczą i wanilią

składniki (na ok. 12 słoiczków ok. 200 ml)
- 3,5 kg dyni (waga samego miąższu po obraniu)
- skórka otarta z dwóch pomarańczy ( sama pomarańczowa część)
- sok z 3 cytryn (można dać pomarańcze ale cytryna da wyraźniejszy, kwaśny smak)
- 2 laski wanilii (wyskrobane wnętrza)
- 1 kg cukru żelującego

Dynię obrać ze skórki, pokroić na wygodne do starcia na tarce lub malakserem kawałki. Pestki i miękkie części odrzucić. Miąższ zetrzeć na średniej grubości wiórki. Zagotować mieszając. Dodać pozostałe składniki, dalej mieszając doprowadzić do wrzenia. Kiedy zabulgoczą porządnie, gorące przełożyć do małych słoików i odstawić do góry dnem do ostudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation