Kuchnia

KULINARIA Słodkie przepisy i pomysły

Niskokaloryczne ciasto z buraków
WARTOŚCI ODŻYWCZE (Całe ciasto 481g)
Energia: 566 kcal
Białko: 35,4 g
Węglowodany: 84,0 g
Tłuszcze: 24,1 g
Błonnik: 11,0 g
Porcja(ok.100g):
Energia: 118 kcal
Białko: 7,4 g
Węglowodany: 17,5 g
Tłuszcze: 2,3 g
Błonnik: 2,3 g
Niskokaloryczne ciasto z buraków bez mąki
→ Składniki ciasta:

250 g startych surowych buraków
Słodzik (polecamy zdrową stewie)
80 g zmielonych płatków górskich lub otrębów
25 g kakao
3 jaja (jedno jajko i dwa białka)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Aromat migdałowy
Przygotowanie ciasta:

Piekarnik nastawiamy na 200C.
Starte na tarce buraki osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego.
Dodajemy kakao oraz jajka
Dorzucamy 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz zmielone otręby. Polecam użyć do tego blender.
Całą masę dokładnie mieszany i przelewamy do formy wyłożonej papierem lub posmarowanej oliwą z oliwek
Wrzucamy wszystko do piekarnika na 40min
Po tym czasie sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest upieczone (może być lekko oblepione bo ciasto ma być wilgotne), jeśli nie przykrywamy je folią aluminiową i pieczemy jeszcze pół godziny.
Upieczone ciasto wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation