Kuchnia

Tuńczyk

Jeśli nie lubisz anchoies, sałatka nicejska pewnie nie jest twoim ulubionym daniem. W naszej wersji aromatyczne fileciki zastępuje tuńczyk. Do tego gotowane jajko i pyszny sos jogurtowy.
Potrzebujesz: 100 g mieszanki młodych sałat, 1 małe dojrzałe awokado, 1 jajko, 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym, 2 młode ziemniaki, garść czarnych oliwek, 3 łyżki jogurtu greckiego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku

Ziemniaki pokrój w ćwiartki i ugotuj w mundurkach. Jajko ugotuj na półmiękko. Awokado przekrój, usuń pestkę i łyżeczką wyjmij miąższ. Sałatę wymieszaj z oliwkami, tuńczykiem i awokado. Na wierzchu ułóż ćwiartki ziemniaków i przekrojone na pół jajko. Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny i oliwą. Dodaj posiekany czosnek. Sałatkę polej sosem, posyp solą i pieprzem. Jedz od razu!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation