Kuchnia

Tuńczyk

Sałatka śródziemnomorska z makaronem

Makaron pełnoziarnisty - świderki 500 g
Tuńczyk kawałki w sosie własnym 350 g
Oliwki czarne bez pestek 40 g
Ser typu "Feta" 60 g
Orzeszki pinii 30 g
Czosnek 7 g (1 ząbek)
Bazylia świeża 120 g
Pietruszka natka 10 g (2 płaskie łyżki)
Cytryna 94 g (1 szt.)
Oliwa z oliwek 78 g (6 płaskich łyżek)

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Do dużej miski wrzucić tuńczyka, przekrojone na pół oliwki, orzeszki i fetę.
Zioła posiekać i wrzucić do reszty składników.
Dodać wyciśnięty przez wyciskarkę czosnek i sok wyciśnięty z cytryny.
Polać oliwą i doprawić solą i pieprzem według uznania. Całość dokładnie wymieszać.
Wskazówka: Można podać oliwę osobno i polać nią sałatkę tuż przed spożyciem. Wówczas oliwa nie wsiąknie w makaron a sałatka będzie bardziej wilgotna.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation