Kuchnia

Tuńczyk

TUŃCZYK Z PIECZONYM MANGO

SKŁADNIKI

2 PORCJE
2 filety z tuńczyka (każdy po około 150 g)
1 łyżka oleju kokosowego (lub innego roślinnego)
sól i pieprz
sałata
1 mango
1/4 limonki
świeża kolendra
GLAZURA:
2 łyżeczki startego imbiru
sok z 3/4 limonki
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki cukru
1 łyżeczka posiekanej ostrej papryczki
Opcjonalnie: ugotowany ryż lub quinoa
PRZYGOTOWANIE

Do rondelka włożyć wszystkie składniki glazury, dodać 3 łyżki wody, gotować przez kilka minut aż powstanie kleista i szklista glazura.
Tuńczyka delikatnie doprawić solą i pieprzem, wysmarować olejem, położyć na mocno rozgrzanej patelni grillowej i grillować przez 30 sekund z każdej strony (tuńczyk ma pozostać różowy w środku). Odłożyć na talerze wyłożone sałatą i polać glazurą.
Na patelnię po tuńczyku włożyć obrane i pokrojone mango, doprawić je solą i pieprzem, grillować z każdej strony aż pokryje się nieco zrumienionymi paskami (dojrzałe mango bardzo szybko będzie gotowe), odłożyć na talerze z tuńczykiem, skropić 1/4 limonki i posypać kolendrą. Można podawać z quinoa lub ryżem.
WSKAZÓWKI

W wersji PALEO pomijamy dodatki w postaci ryżu czy quinoa a zamiast octu dajemy więcej soku z limonki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation